A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Дирофіляріоз

Дата: 15.04.2024 16:33
Кількість переглядів: 26

Фото без описуДирофіляріоз - гельмінтозна хвороба собак, котів та інших м'ясоїдних тварин, а також людини, збудниками якої є нематоди. Дирофілярії мають ниткоподібну форму і досягають довжини 25-30 см, живородні і дуже плодовиті паразити.

За добу вони виділяють у кров близько 5000 личинок (мікрофілярії). Мікрофілярії циркулюють по кровоносних і лімфатичних судинах, тому можуть проникати в будь-які органи і тканини, викликаючи різні патології. Також вони можуть передаватися внутрішньоутробно від матері плоду. Захворювання супроводжується тяжким ураженням всіх систем організму, включаючи головний мозок і очі. Тварини та люди заражаються в результаті укусів комарів, заражених мікрофіляріями в інвазійній стадії. 

Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається. В передачі дирофіляріозу не виключається і роль ґедзів, кліщів, бліх. Зараження людини дирофіляріозом найчастіше відбувається під час активності основних переносників інвазії - комарів. В тілі переносника, в залежності від температури зовнішнього середовища, мікрофілярії розвиваються протягом 10-21 дня. Від моменту укусу людини зараженим комаром до перших проявів захворювання (підшкірна пухлина, відчуття повзання під шкірою, свербіж, біль та ін.) проходить від 1 місяця до 2-х років.

У тварин, хворих на дирофіляріоз, спостерігається стомлюваність, млявість, схуднення, виснаження, кашель, прискорення дихання, набряки кінцівок, гіперемія або блідість слизистих оболонок, шкірні висипання, аритмії. 

Безперечно, попередити захворювання набагато легше, ніж вилікувати. Профілактика дирофіляріозу в першу чергу полягає в недопущенні контакту тварини з кровососними комахами. Звичайно, більше захисту тварини потребують у теплий період року, але в нашому регіоні комарі часто розмножуються в підтоплених підвалах будинків, отже їх можна зустріти цілорічно. Для знищення і відлякування переносників захворювання використовують різні інсектициди. 

Для лікування та профілактики дирофіляріозу застосовують такі препарати як: бровермектин, івермектин, івомек, бронтел, клозантел, тощо, у рекомендованих лікувальних та профілактичних дозах. 

У літній період надійною профілактикою є щомісячне використання спот-он препаратів (краплі на холку), що містять моксидектин або селамектин. Ці препарати зручно використовувати та дають захист  від зараження цим серйозним захворюванням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь