A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Порядок та умови надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб

Дата: 19.03.2024 11:06
Кількість переглядів: 53

Фото без описуУправління у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та внутрішньо переміщених осіб Полтавської облвійськадміністрації (далі -Управління) на виконання листів Мінветеранів щодо визначення суб’єктів надання безоплатної психологічної допомоги ветеранам та членам їх сімей інформує наступне.

Порядок та умови надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, затверджені постановою Кабінету Міністрів України 29.11.2022 № 1338 (зі змінами) (далі - Порядок та умови) (https://zakon.rada.gov.Ua/laws/show/1338-2022-%D0%BF#Text).

Наказом Мінветеранів від 14.12.2023 р. № 330, затверджено Порядок формування, ведення та доступу до Реєстру суб’єктів надання послуг із психологічної допомоги для ветеранів і членів їх сімей (далі - Порядок) (https:// zakon.rada.gov.ua/1aws/show/z0067-24#Text).    Зазначеним Порядком

визначено механізм формування, ведення Реєстру суб’єктів надання послуг із психологічної допомоги для ветеранів і членів їх сімей (далі - Реєстр), включення суб’єктів надання послуг із психологічної допомоги до Реєстру, доступу та надання інформації з Реєстру.

Зокрема, передбачається розроблення та впровадження трирівневої система надання психологічної допомоги ветеранам війни та членам їх сімей:

перший рівень - соціально-психологічна підтримка та супровід, яку надаватимуть соціальні працівники, помічники ветерана та інші особи, які пройшли відповідну підготовку;

другий рівень - психологічна допомога, яку можуть надавати психологи, які відповідають визначеним вимогам до фахівця;

третій рівень - включає комплексну медико-психологічну допомогу, яку забезпечують ліцензовані установи, в яких створено відповідні мультидисциплінарні команди мінімум з чотирьох фахівців (1 лікар-психіатр та З психотерапевти/психологи).

Психологічна допомога другого і третього рівня надається суб’єктами надання послуг та фахівцями із надання послуг, інформація про яких включена до Реєстру.

Суб’єктом надання послуг другого рівня може бути:

-    юридична особа незалежно від форми власності та організаційно-правової форми;

-    фізична особа - підприємець, яка надає психологічну допомогу та з якою перебувають у трудових відносинах фахівці;

-    фізична особа - підприємець, яка відповідає вимогам до фахівця.

Суб’єктом надання послуг третього рівня можуть бути юридичні особи

незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, фізичні особи

-    підприємці, які надають комплексну медико-психологічну допомогу та:

1)    провадять діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики;

2)    мають структурний підрозділ (центр психологічної реабілітації та/або травматерапії, або відділення медико-психологічної реабілітації тощо), укомплектований працівниками, що виконують роботу на підставі трудового договору (контракту) або за цивільно-правовими договорами, який забезпечує проведення мультидисциплінарною командою стаціонарної та/або амбулаторної, та/або дистанційної психологічної допомоги;

3)    мають щонайменше один кабінет для прийому отримувачів послуг членами мультидисциплінарної команди та обладнане робоче місце у разі дистанційного надання послуг.

На другому та третьому рівнях Мінветеранів відшкодовуватиме надавачам вартість наданих послуг, а саме:

-    254,18 грн (без ПДВ) - на одну особу протягом однієї години роботи одного фахівця із надання послуг в індивідуальній формі - на другому рівні;

-    153 100 грн (без ПДВ) - глобальна ставка на місяць на одну команду з чотирьох фахівців за умови надання послуг із психологічної допомоги 50 і більше отримувачам послуг протягом місяця - на третьому рівні.

Послуги можуть надаватися стаціонарно та/або амбулаторно, та/або дистанційно.

Щоб стати надавачем послуг та отримувати відшкодування від Мінветеранів (другий, третій рівні) потрібно подати заяву до Реєстру через „Кабінет надавача” https://veteranpsycho-heb.mva.gov.ua/login.

Мінветеранів розроблено покрокову інструкцію (інформаційну рамку) щодо подання заяви в електронній формі для отримання послуги реєстрації в Реєстрі, розміщена за посиланням: https://mva.gov.ua/ua/veteranam/iіkuvannya-ta-reabilitaciya/centri-z-nadannya-poslug-psihologichnoyi-reabilitaciyi/nadavacham-poslug-iz-psihologichnoyi-reabilitaciyi.
Крім того, інформація щодо того як стати надавачем послуг із психологічної допомоги для ветеранів і членів їх сімей та отримати відшкодування від Мінветеранів розміщено на офіційному сайті за посиланням:    https://mva.gov.ua/ua/veteranam/iіkuvannya-ta-reabilitaciya/centri-z-nadannya-poslug-psihologichnoyi-reabilitaciyi/nadavacham-poslug-iz-psihologichnoyi-reabilitaciyi.

Питання збереження ментального та психосоціального здоров’я ветеранів війни, військовослужбовців та членів їх сімей є вкрай важливим завданням. Ветерани війни повертаються у громади, і тому у громадах повинні бути створені усі необхідні умови для надання якісної та доступної послуги.

Враховуючи викладене, просимо розповсюдити матеріали розроблені Мінветеранів серед потенційних суб’єктів надання послуг із психологічної допомоги, які знаходяться в межах громади.

Інформувати в термін до 25.03.2024 року Управління щодо переліку можливих суб’єктів надання послуг із зазначенням назви, адреси, контактного номера телефону.

Контакти Управління:    електронна пошта - urszvv@adm-pl.gov.ua, тел. (0532) 56-27-33.
 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь