A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Попередження виникнення пожеж, травмування та загибелі людей

Дата: 10.11.2023 13:42
Кількість переглядів: 161

Фото без описуЩорічно зростає кількість пожеж, а також випадків травмування та загибелі людей на них. Переважна більшість цих надзвичайних подій припадає на житловий сектор і спричинена необережністю поводження громадян з вогнем, зокрема при палінні в нетверезому стані чи необережному використанні електрообігрівачів та опалювальних печей, їхню несправність, короткі замикання внаслідок перевантаження електромереж тощо.

Чому виникають такі пожежі? Тому, що населення використовує для обігріву помешкань неякісні електрообігрівальні прилади, частенько - саморобного виготовлення, що може призвести до трагедії. Ще одна велика помилка людей, причому всіх вікових категорій, – використання для обігріву приміщення печей для приготування їжі. Популярністю в цій справі користуються як електроплитки, так і газові плити. Наголошуємо: це суворо заборонено! У випадку з електроплитою може статися пожежа. Газова піч більш небезпечна: ймовірне отруєння газом та навіть вибух.

Перед початком опалювального сезону побутові газові котли, печі та інші опалювальні прилади мають бути старанно перевірені й відремонтовані. Багато приватних будинків не мають водяного опалювання і оснащені печами на твердому паливі. Пожежі в таких будинках виникають ще через те, що їх господарі не дотримуються елементарних правил пожежної безпеки:

- не проводять своєчасне технічне обслуговування печей і димарів у своїх домах;

- своєчасно не прочищають димарі і не усувають щілини і тріщини в печах і димарях, не обладнали печі іскрогасниками.

Ще одною і найпоширенішою причиною пожеж та загибеллю людей на них є паління у ліжку. При цьому, більшість потерпілих від вогню - це особи в стані алкогольного сп'яніння. У холодні пори року їх кількість помітно зростає - саме таким чином деякі громадяни намагаються зігрітися. Додайте сюди паління напідпитку і традиційну нездатність в такому стані контролювати ситуацію - і усі причини для трагедії в наявності. Найстрашніше, що п'яні курці представляють небезпеку не лише для власного життя, а і для оточення, що може завдати непоправного збитку.

Особливу обережність слід виявляти власникам будинків із дерев’яним перекриттям; не залишайте газову плитку ввімкненою на ніч. Не зберігайте на горищах та в підвалах легкозаймистих речовин, тримайте їх завжди під замком.

Особливо опікуйтесь тим, аби під час обігріву житла не постраждали діти, або ж їхні пустощі не призвели до біди! Шановні батьки, не залишайте без нагляду малолітніх дітей.

Отже, щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки і будьте уважними та обережними. Не паліть у ліжку, слідкуйте за станом приладів опалення, не допускайте використання електрообігрівальних та нагрівальних приладів саморобного виготовлення, дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час користування ними, а при виявленні вогню чи запаху диму негайно телефонувати за телефоном 101.

І головна порада – зігрівайтеся безпечно! І якщо ви не маєте можливості витратити гроші на сучасний обігрівач, то є кілька перевірених часом способів, аби не мерзнути взимку. По-перше, утепліть вікна. Зробити це можна поролоновими стрічками, скотчем для обклеювання вікон, папіром-самоклейкою, ціна якого - невелика. Майже безкоштовний метод - самотужки вирізати смужки із паперу чи ситцевої тканини, обмокнути їх у мильний розчин і обклеїти вікна. По-друге, доведено, що тепло випромінюється через віконне скло. Тому на зиму краще повісити на вікна щільні штори. Значення має й колір. Краще, щоб вони були світлими, бо темні штори поглинають більше тепла. Якщо помешкання опалюється чавунними батареями, то їх можна пофарбувати у темний колір. У даному випадку ви отримаєте на 5-10% більше тепла. Також можна взяти тепловідбивну фольгу та розмістити її за батареєю. Таким чином тепло буде відображатись і потрапляти безпосередньо в кімнату, а не гріти стіну.

Бажаємо тепла та затишку в ваших родинах та оселях від любові та дитячого сміху, але не від вогню пожеж!

 

 

Необережне поводження з вогнем: відповідальність та причини пожеж у побуті

 

Людина, перебуваючи вдома, підсвідомо почувається в безпеці, і часто здатна на дуже небезпечні маніпуляції з джерелами відкритого вогню:

Курити скрізь, де заманеться - на дивані у вітальні, в ліжку в спальні, зовсім не думаючи про те, що можна легко заснути від втоми, пізньої доби, нерідко алкогольного сп'яніння, щоб вже ніколи не прокинутися.

Курячи на балконі, викидати непогашені сигарети на волю земного тяжіння та вітру, що іноді заносить потенційні джерела підпалювання до кімнат сусідніх квартир, на лоджії, де багато власників зберігають масу речей, що нерідко призводить до пожеж, загибелі людей.

Складати, викидати начебто згашені недопалки аби куди потрапило, у тому числі у відра для сміття, урни, в пакети, виготовлені з матеріалів, що спалахують, коробки під цигарок, сірників.

Недбало поводитися з газовою колонкою для нагрівання води, плитою для приготування їжі – не проводити вчасно технічне обслуговування, залишати пальники, що горять, конфорки на тривалий час зовсім без нагляду, сподіваючись на автоматичне відключення.

Пересмажувати рослинні олії, тваринні жири, що може призвести до займання.

Сушити білизну над відкритим вогнем.

Використовувати вдома піротехнічні вироби.

Спалювати траву, сміття, розводити багаття на території приватного домоволодіння, дачної ділянки.

Встановлювати свічки на основи, що займаються та плавляться, поряд з горючими матеріалами, речовинами, або не закріплювати надійно, що може призвести до падіння, займання.

У разі вимкнення електричного освітлення використовувати джерела відкритого полум'я.

Неправильне використання опалювальних печей, камінів на практиці тісно переплітається з необережним поводженням з відкритим вогнем – це розпалювання з використанням легкозаймистих (горючих) рідин, незважаючи на пожежну небезпеку нафти та нафтопродуктів, бензину; не повністю закриті дверцята топок, складування дров під ними.

 

 

Основні правила безпеки при користуванні електронагрівальними приладами

 

Експлуатуючи нагрівальні прилади слід пам’ятати про те, що вони можуть стати причиною пожежі. Щоб запобігти небезпечних перегрівань, не можна встановлювати електрокаміни ближче 0,5 м від стін та меблів. Крім того, при роботі та зберіганні електрокаміна на його поверхні накопичується пил, який може спалахнути. Необхідно протирати камін від пилу м’якою ганчіркою.

При користуванні електроопалювальними приладами слід дотримуватись наступних правил безпеки:

  • Користуйся тільки справними електроприладами.
  • Не вмикай одночасно великої кількості електроприладів. Від цього перегріваються проводи і може виникнути пожежа.
  • Не залишай електроприлади на тривалий час без нагляду.
  • Праски та інші електронагрівальні прилади став на вогнетривкі керамічні, металеві, кам’яні підставки.
  • Не можна вмикати електрокаміни та електроконвектори в приміщеннях, де зберігаються горючі або легкозаймисті рідини та матеріали.
  • Не можна накривати працюючі електрорадіатори білизною, папером тощо.
  • Небезпечно виготовляти саморобні нагрівальні прилади, особливо великої потужності, на яку звичайно не розрахована електромережа квартири чи будинку.
  • При порушенні електропроводки або оголенні електричного проводу, зламання електропилки або розетки не можна торкатися до оголених місць.
  • Не можна використовувати електричні прилади не за призначенням або користуватися ними, попередньо не ознайомившись з інструкцією.
  • Забороняється тягнути за електричний шнур руками, тому що він може обірватися і вас вдарить струмом.

 

Правила користування газовим та пічним опаленням

Попередження пожеж від пічного опалення залишається важливою задачею забезпечення пожежної безпеки у приватному житловому секторі. У житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштовування печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщини, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин. Перед початком опалювального сезону потрібно перевірити справність печі і димоходу, відремонтувати їх, почистити сажу, замазати тріщини глиняно-пісочним розчином, побілити димову трубу на горищі і вище.

Якщо ви користуєтесь пічним та газовим опаленням, то необхідно запам’ятати такі правила:

- перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання;

- біля кожної печі перед топковим отвором на підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 на 0,7 м;

- усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;

- попіл та шлаки, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.

 

 Під час використання пічного та газового опалення не допускається:

  • залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними дітям;
  • користуватися печами, які мають тріщини;
  • розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
  • сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
  • застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
  • здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;
  • зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;
  • не закривати вентиляційні решітки і не заклеювати кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади;
  • перед запалюванням газового приладу слід відкрити вікно чи кватирку і перевірити провітрювач, який встановлений у пластиковій рамі (повинен бути відкритим та допускати повітря у приміщення), опісля — перевірити наявність тяги у вентиляційному димовому каналі і лише після цього запалювати газовий прилад.

 Дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Це допоможе надійно захистити вас та ваш будинок від пожежі! Бережіть себе та своїх близьких! При виникненні пожежі негайно викликайте рятувальників за номером телефону «101»!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь