Пам'ятка щодо профілактика гострих кишкових інфекцій !
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий. Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах. При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).
Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
- Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиціта після кожного відвідування вбиральні;
- Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- Користуватися індивідуальним посудом;
- Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- Використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- - не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- Не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- Не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Характерні ознаки кишкової інфекції:
- слабкість;
- головний біль;
- блювання;
- болі в животі;
- підвищення температури;
- пронос.
УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.
Кременчуцьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Бережіть себе та своє здоров'я!!!