Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Пам'ятка щодо профілактика гострих кишкових інфекцій !

Дата: 16.10.2023 10:02
Кількість переглядів: 72

Фото без описуГострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

     Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий. Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах. При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

     Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Фото без описуЩоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  1. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиціта після кожного відвідування вбиральні;
  2. Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  3. Користуватися індивідуальним посудом;
  4. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  5. Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  6. Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  7. Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  8. Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  9. Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  10. Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  11. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  12. Використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  13. Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  14. - не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  15. При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  16. Не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  17. Не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  18. Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  19. Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Фото без описуХарактерні ознаки кишкової інфекції:

- слабкість;

- головний біль;

- блювання;

- болі в животі;

- підвищення температури;

- пронос.

 УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

     Кременчуцьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

     Бережіть себе та своє здоров'я!!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь