Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока

Дата: 25.09.2023 11:52
Кількість переглядів: 120

            Фото без описуГігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України №209 від 07.04.2022 року та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 квітня 2022 р. за №452/37788 (далі Наказ).

            Таким чином Мінагрополітики України встановлено гнучкий підхід з дотримання гігієнічних вимог при виробництві молока в господарствах, на яких утримується до п’яти умовних голів дійних тварин та його заготівлі молокоприймальними пунктами та забезпечено гармонізацію з Вимогами до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року №118, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07 червня 2019 року за №593/33564.

            Разом з тим, визнані такими, що втратили чинність накази: Мінагрополітики від 21 березня 2002 року №17 «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих селянських господарств – виробників сирого товарного молока» та від 21 березня 2002 року №18 «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до пунктів закупівлі молока від тварин, які утримуються в особистих селянських господарствах».

            Наказом визначено вимоги до:

            1) Первинного виробництва молока, включно з вимогами щодо контролю за станом здоров'я тварин та за використанням ветеринарних препаратів:

            - сире молоко повинно бути отримано від клінічно здорових, ідентифікованих та зареєстрованих тварин відповідно до законодавства України та відповідати Вимогам до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року N 118, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07 червня 2019 року за N 593/33564;

            - тварини, які утримуються дрібнотоварними виробниками, повинні перебувати під державним контролем з метою підтвердження стану їх здоров'я;

            - в разі будь-якого захворювання тварини, дрібнотоварний виробник негайно зобов'язаний повідомити уповноважену особу компетентного органу та/або ліцензіата та отримати від нього вказівки щодо поводження із хворою твариною та сирим молоком і молозивом, яке походить від такої тварини;

            - застосування препаратів, які можуть вплинути прямо або опосередковано на властивості або якість молока, дозволяється виключно за призначенням уповноваженої особи компетентного органу та/або ліцензіата;

            - протягом періоду виведення (очікування), визначеного уповноваженою особою компетентного органу та/або ліцензіатом, що здійснював лікування, молоко заборонено використовувати для споживання людиною. Молоко, отримане протягом періоду виведення (очікування), після кип'ятіння та в разі наявності погодження уповноваженої особи компетентного органу та/або ліцензіата, може бути згодоване непродуктивним тваринам;

            - дрібнотоварні виробники та/або персонал (особа), які доглядають за тваринами, повинні володіти навичками виявлення прихованих форм запалення вимені (субклінічний мастит) та зобов'язані: проводити дослідження молока на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит) не рідше одного разу на місяць, повідомити уповноважену особу компетентного органу та/або ліцензіата в разі позитивних результатів дослідження молока на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит);

            - молоко з уражених маститом часток вимені кип'ятять і утилізують згідно з вимогами законодавства, а із здорових - може бути згодоване непродуктивним тваринам після кип'ятіння, за винятком випадків, коли хворі на мастит тварини піддавалися лікуванню антимікробними засобами або період виведення (очікування) ще триває;

            - заборонено вводити в обіг як харчовий продукт:

            • молоко від хворих та неідентифікованих тварин та тварин, які піддавалися лікуванню і в яких не закінчився період виведення (очікування);

            • молоко отримане в перші сім днів після отелення та останні сім днів до кінця лактації сільськогосподарської тварини;

            • молоко від тварин, які не досліджувалися на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит) протягом останнього місяця.

            2) приміщень і обладнання для доїння та приміщень для зберігання молока:

            - підлога, стіни, стеля, вікна та двері повинні мати поверхню, що легко очищується, миється та дезінфікується (за потреби), а її структурні властивості запобігають відшаруванню, накопиченню бруду та вологи;

            - повинні бути забезпечені водою, що відповідає гігієнічним вимогам до води питної або чистої та в кількості, що відповідає потребам діяльності, що здійснюється в таких приміщеннях;

            - приміщення для зберігання молока повинні бути належно відокремлені від приміщень для утримання та доїння тварин, обладнані холодильним обладнанням у разі охолодження молока;

            - доїльні апарати (у разі наявності), зворотна ємність, інші ємності, призначенні для доїння, заготівлі та транспортування молока, дрібний інвентар (відра, дійниці, молокоміри, цідилки, фільтри тощо), що можуть контактувати з молоком повинні бути:

            • виготовлені із матеріалів, дозволених до застосування для контакту із харчовими продуктами;

            • підтримуватись у належному технічному стані;

            • легко піддаватися миттю та бути стійкими до дії мийних і дезінфекційних засобів.

            3) доїння, первинної обробки молока та збирання молока пунктами:

            - сільськогосподарські тварини до доїння мають бути чистими, з цією метою забруднені частини тіла обмивають теплою водою, але такі дії не повинні проводитись до та підчас доїння;

            - перед доїнням персонал (особа), що здійснює доїння, повинен:

            • вимити руки, зокрема, до ліктя, у разі пошкодження цілісності шкіри рук - використовувати одноразові рукавички;

            • оглянути вим'я на наявність тріщин дійок;

            • очистити вим'я шляхом застосування теплої чистої води (для очищення вимені кожної наступної тварини вода повинна бути чистою з метою уникнення перехресного забруднення), або призначеними для цих цілей розчинами або спреями, зареєстрованими відповідно до законодавства, у такий спосіб, що не призводить до потрапляння їх залишкових кількостей у молоко);

            • ретельно витерти вим'я, зокрема дійки по всій довжині індивідуальним для кожної тварини чистим сухим рушником або серветкою;

            - здоювання перших цівок (порцій) молока від кожної сільськогосподарської тварини здійснюється персоналом (особою), що здійснює доїння, в окрему ємність з метою його візуального оцінювання на наявність органолептичних невідповідностей (згустків, крові, невластивого кольору, запаху тощо). Молоко перших цівок (порцій) та молоко з органолептичними невідповідностями не допускається для споживання людиною;

            - після доїння дійки витирають сухим рушником або серветкою, або здійснюють обробку спеціальним засобом, що зареєстрований у встановленому законодавством порядку;

            - заборонено змішувати молоко:

            • отримане методом ручного доїння та машинним методом;

            • отримане від різних за часом доїнь, якщо молоко протягом двох годин не було охолоджене до + 8°C;

            • отримане від різних видів сільськогосподарських тварин;

            • отримане в перші сім днів після отелення та останні сім днів до кінця лактації сільськогосподарської тварини;

            - все отримане сире молоко зберігають в закритих ємностях, що призначені для збору молока, в умовах, щоб виключити будь-яке забруднення в тому числі з повітря та окремо від сильно пахучих речовин;

            - якщо молоко збирається щодня, одразу після доїння його необхідно охолодити до температури не вище ніж 8°C, а в разі, якщо воно збирається рідше ніж один раз на добу, - до температури не вище ніж 6°C;

            - заготівля молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, повинна здійснюватися лише у відповідних пунктах. Забороняється змішування молока від різних дрібнотоварних виробників, поза межами пункту;

            - під час транспортування зібраного пунктом молока потрібно дотримуватися такого температурного режиму, щоб температура молока не перевищувала 10°C;

            - гігієнічні вимоги до транспортних засобів, що здійснюють транспортування молока в пункти, повинні відповідати вимогам статті 44 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та розділу VI Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджених наказом Мінагрополітики України від 12 березня 2019 року №118.

            4) осіб (персоналу), які здійснюють доїння, первинну обробку, заготівлю та транспортування молока в пункти або на переробну потужність:

            - персонал (особа), що працює з сільськогосподарськими тваринами та молоком, зобов'язані проходити медичне обстеження (медичний огляд з виключенням з анамнезу захворювань на бруцельоз, туберкульоз та інші захворювання, спільні для людей і тварин, у тому числі паразитарних) згідно з вимогами законодавства;

            - у разі підвищення температури, нудоти, появи гнійничкових та інших пошкоджень шкіри в персоналу (особи), такий персонал (особа) не допускаються до роботи з сільськогосподарськими тваринами, молоком;

            - персонал (особа), який проводить доїння та/або інші операції з молоком повинен:

            • бути забезпечений спеціальним чистим одягом;

            • приймати їжу та палити в спеціально відведених для цього місцях;

            - поблизу місця доїння мають бути доступні придатні засоби, в яких персонал (особа), що проводить доїння та інші операції з молоком, може вимити руки до ліктя, або має бути передбачена можливість використання ними одноразових рукавичок;

            - персоналу (особам), які контактують з сільськогосподарськими тваринами, молоком заборонено користуватися шпильками і голками, зберігати в кишенях шпильки, люстерка та інші предмети особистого використання з метою запобігання потраплянню сторонніх предметів у корм сільськогосподарських тварин та/або молоко.

            5) пунктів заготівлі молока та збирання молока в пунктах і транспортування його на переробну потужність:

            - пункт заготівлі молока має відповідати наступним вимогам:

            • мати актуальний експлуатаційний дозвіл;       

            • розмір приміщення дозволяє вільно розміщувати обладнання і виконувати технологічні операції з молоком;

            • приміщення розмежовано на три зони: зона приймання молока, санітарно-гігієнічна зона, зона зберігання молока;

            • впроваджений НАССР (спрощений підхід);

            - приміщення, в яких проводиться первинна обробка та зберігання молока, повинні відповідати таким вимогам:

            • для стін та підлоги приміщень використовуються непроникаючі, непоглинаючі, нетоксичні та придатні до миття матеріали або інші матеріали, які забезпечують можливість дотримання належного рівня гігієнічних вимог до молока;

            • стеля (або у разі її відсутності внутрішня поверхня даху) та верхні кріплення побудовані таким чином, щоб запобігти накопиченню бруду, утворенню небажаної плісняви і відпаданню часток конструкції, зменшувати конденсат. Поверхня стелі, висота якої є належною для здійснення операцій, має бути гладкою;

            • вікна та інші отвори побудовані таким чином, щоб це запобігало накопиченню бруду. Вікна, що відкриваються назовні, у разі потреби повинні бути обладнані сіткою від комах, що легко знімається для чищення. Вікна, відкриття яких може призвести до забруднення, під час операцій з молоком повинні бути зачинені;

            • поверхня дверей гладка та зроблена з непоглинаючих вологу матеріалів. Двері легко чистяться та в разі потреби дезінфікуються;

            • усі поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з молоком, утримуються в непошкодженому стані, легко чистяться, а в разі потреби дезінфікуються та зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів;

            - приміщення пунктів повинні бути оснащені належною природною та/або механічною вентиляцією, яка сконструйована таким чином, щоб запобігти утворенню надмірного тепла та конденсату (механічний потік повітря не переміщувався між зонами), належним природним та/або штучним освітленням, електрикою, водопроводом, каналізацією. У разі відсутності центральної каналізації повинно бути обладнано локальні очисні споруди;

            - приміщення пунктів повинні підтримуватися в належному санітарному стані, бути обладнаними згідно з призначенням технологічним і холодильним обладнанням, інвентарем, засобами вимірювання (ваги тощо), ємностями для зберігання молока, що виготовлені з матеріалів, дозволених до застосування для контакту із харчовими продуктами;

            - мийні і дезінфекційні засоби повинні зберігатися в окремих відведених місцях, в умовах з обмеженим доступом;

            - вимоги до персоналу (осіб) пунктів:

            • проходить медичне обстеження;

            • забезпечений чистим спеціальним одягом;

            • дотримується гігієнічних вимог;

            • володіє знаннями щодо обліку дрібнотоварних виробників та визначення окремих критеріїв молока;

            - на пункті повинні вестися записи (на паперових носіях та/або в електронному вигляді) у формі журналів: Журнал обліку дрібнотоварних виробників, Журнал обліку критеріїв молока, Журнал обліку ветеринарно-санітарних та коригувальних заходів.

            6) збирання молока в пунктах та його транспортування на переробну потужність:

            - заготовляється молоко лише від здорових тварин, які піддавались щорічним діагностичним дослідженням на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз та щепленням відповідно до законодавства;

            - вимірюється температура молока, визначається критерій чистоти, про що вносяться відповідні записи до Журналу обліку критеріїв молока;

            - відбирається індивідуальний зразок від партії молока кожного дрібнотоварного виробника з дотриманням правил відбору зразків в об'ємі не менш як 250 см3 в окрему стерильну ємність, яка герметично закривається, зазначаючи на етикетці назву/прізвище постачальника, дату і час його відбору (індивідуальний зразок повинен зберігатися в охолодженому стані (за температури від 2 до 6° C) до отримання відомостей про результати лабораторних досліджень (випробувань) збірного молока на переробній потужності чи в уповноваженій лабораторії);

            - проводиться фільтрування збірного молока та його невідкладне охолодження до температури 6-8°C (4°C – краща практика);

            - здійснюються прості та/або лабораторні дослідження кожної парії молока, що відвантажується на переробну потужність.

            7) дослідження молока на відповідність критеріям, установленими Вимогами до безпечності та якості молока та молочних продуктів та вжиття заходів у разі виявлення невідповідностей:

            - збірне молоко, заготовлене в пунктах, повинно відповідати вимогам законодавства та критеріям, установленим Вимогами до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затвердженими наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року №118. Підтвердження відповідності здійснюється шляхом проведення лабораторних досліджень (випробувань) репрезентативної кількості зразків сирого молока, відібраних рандомізованим методом з ємності для зберігання молока на пункті. Лабораторні дослідження (випробування) повинні проводитися в уповноваженій лабораторії;

            - зразок збірного молока з ємності для зберігання відбирається уповноваженою на те особою;

            - мінімальна періодичність дослідження зразків в уповноваженій лабораторії:

            • загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ) – 2 рази на місяць;

            • кількість соматичних клітин (КСК) – 1 раз на місяць;

            -  результати досліджень вносяться до Журналу обліку критеріїв молока;

            - Допустимі рівні критеріїв:

            • ЗБЗ -  не більше ніж 500 тис. КУО/мл (за змінною середньою геометричною величиною);

            • КСК -  не більше ніж 500 тис./мл (за змінною середньою геометричною величиною);

            • відсутність залишків ветеринарних препаратів, інгібіторів.

            - у разі встановлення за результатами лабораторних досліджень (випробувань) зразків збірного молока перевищення допустимих рівнів критеріїв до сирого молока та/або інших невідповідностей Вимогам до безпечності та якості молока і молочних продуктів, пункт:

            • фіксує невідповідності в Журналі обліку критеріїв молока;

            • невідкладно повідомляє про це компетентний орган;

            • уживає відповідних коригувальних заходів (результати вжитих заходів мають бути задокументовані в Журналі обліку ветеринарно-санітарних та коригувальних заходів та доступні для перевірки під час заходу державного контролю);

            • проводить лабораторні дослідження (випробування) індивідуальних зразків, які відбирають від партії молока, яка підготовлена дрібнотоварним виробником для транспортування до пункту, в уповноважених лабораторіях;

            • робить відмітку в Журналі обліку критеріїв молока про встановлені за результатами лабораторних досліджень (випробувань) індивідуальних зразків перевищення допустимих рівнів критеріїв до сирого молока та/або інших невідповідностей та не приймає молоко від відповідних дрібнотоварних виробників до усунення ними невідповідностей;

            - якщо пунктом не вжито відповідних коригувальних заходів і не усунуто невідповідності щодо критеріїв вмісту мікроорганізмів та/або кількості соматичних клітин протягом трьох місяців з дати повідомлення про такі невідповідності, компетентний орган забороняє відправлення сирого молока з відповідного пункту, така заборона діє до моменту надання пунктом компетентному органу підтвердження усунення невідповідності;

            - якщо сире молоко містить залишки ветеринарних препаратів та/або інших забруднюючих речовин (у тому числі інгібуючих) компетентний орган невідкладно припиняє обіг молока до моменту надання пунктом компетентному органу підтвердження усунення невідповідності;

            Молоко, заготовлене в пунктах, повинно транспортуватися виключно на переробні потужності для подальшої термічної обробки з урахуванням вимог, установлених законодавством. Забороняється використання заготовленого пунктами молока для виробництва продуктів дитячого харчування, а також реалізація пунктами кінцевим споживачам та постачання в заклади громадського харчування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь