Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Фітосанітарний захист плодових насаджень від карантинних і не карантинних шкідників та хвороб

Дата: 09.03.2023 10:08
Кількість переглядів: 123

Фото без описуПлодовим насадженням значних збитків завдають близько 200 видів шкідливих комах, кліщів, гризунів і 100 збудників грибкових бактеріальних та вірусних хвороб.

Обприскування насаджень до розпускання бруньок проводиться один раз в 2-3 роки у зрілих садах (в молодих не рекомендується). Воно проводиться при температурі повітря не нижче +5°С. Проти всіх зимуючих стадій шкідників і хвороб обробляємо препаратом № 30В.

Початок розпускання бруньок – у стадії «зелений конус». У цій фазі необхідно провести обприскування 3% розчином бордоської рідини проти парші, плодової гнилі та інших. При швидкому розпусканні бруньок бажано переходити на 2% розчин, бо можуть бути опіки листової поверхні.

Набубнявіння бруньок, початок рожевого бутона. Обов’язкова обробка. Ця обробка після «голубого» обприскування проводиться десь через 6-8 днів. У цій фазі при середньодобовій температурі +6, +7°С на деревах з’являється яблуневий квіткоїд, казарка, букарка та інші. Масове заселення дерев яблуневим квіткоїдом відбувається досить швидко, особливо при температурі +9, +10°С. Шкідник літає і характеризується високою ненажерливістю, упродовж п’яти годин світлового дня одна самка пошкоджує в середньому 55 бруньок.

В цей час починаються масово розвиватися хвороби. Проти шкідників застосовують один із препаратів: Актара (0,14 кг/га), Каліпсо (0,25 кг/га), Маршал (1-1,5 л/га), Бі-58-новий (1-2 кг/га), Базудін – 1,2 л/га, Сонет (0,6-0,8 кг/га) з додаванням проти парші: Чемпіон (2 кг/га), Купроксат (5л/га), Поліран (2,5 кг/га), Дітан (2-3 кг/га), Хорус (0,2 кг/га).

На особливу увагу заслуговує препарат Хорус, який справляє унікальну дію, має проникну систему й контактну здатність впливати на збудників парші (також борошнистої роси й моніліозу). Надійно діє за низьких температур (+5°С).

Фаза «Рожевий пуп’янок» перед цвітінням. В цей період розвивається збудник борошнистої роси яблуні та груші, листова поверхня рослин уражується паршею (особливо в дощову погоду), відбувається відродження плодових кліщів, листовійок, молі, попелиць, медяниць, масове пошкодження бутона садовими довгоносиками та трубковертами. Тому ефективними є вже згадані інсектициди, які використовувались у фазі «зеленого конусу» з додаванням проти кліщів Апполо (0,4-0,6 кг/га) або Ніссоран (0,3-0,6 кг/га), що мають тривалий захисний ефект (60-90 днів).

У масивах яблуневих сортів, які уражуються борошнистою росою, слід використовувати системні фунгіциди: Байлетон (0,15-0,2 кг/га), Сапроль (1-1,5 кг/га), Кумулюс (6 кг/га), Топаз (0,3-0,4 л/га), Топон (2 кг/га), Сірка колоїдна паста (16 кг/га).

Сорта яблуні, які уражує парша і борошниста роса, доцільно обприскувати препаратами Хорус (0,2 кг/га), Флінт (0,15 кг/га), Стробі (0,2 кг/га). Основну увагу потрібно звернути за останні препарати. Це нові унікальні фунгіциди, що мають системну профілактичну лікувальну використовуючи та транспілярну властивість (потрапляючи на верхній бік листової пластинки, вони проникають і на нижній бік листка). Необхідною умовою у використанні цих препаратів є обов’язкове проведення повторних обробок насаджень саме ними. Норми витрат робочого розчину суміші препаратів від фази зеленого до рожевого бутона (початок цвітіння) у зерняткових садах становлять 600 л/га, а в насадженнях зі схемою 4×5м — 4×6м — 1200 — 1500 л/га.

Вартість засобів захисту рослин для проведення однієї хімічної обробки у фазі «зеленого конуса» та перед цвітінням становить 150-200 грн./га (залежно від видового складу шкідливих організмів і їх чисельності).

Садівництво в наш час досить трудомістка праця і потребує ретельного догляду, обприскування, але водночас це найрентабельніша прибуткова галузь.

             

 

Головне управління Держпродспоживслужби

                                                                 в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь