A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ТА ПЕРША ДОПОМОГА

Дата: 24.10.2022 13:54
Кількість переглядів: 161

Фото без описуЗ початком осені та враховуючи теперішні погодні умови  у лісах різко побільшало грибів і, звичайно ж, грибників, а відтак зросла загроза випадків отруєння грибами.

В Центрі громадського здоров’я повідомили, що лише за вересень 2022року в Україні зареєстровано 24 випадки отруєнь грибами. Серед постраждалих 13 дорослих та 11 дітей, з яких 2 дитини  померли. Випадки реєструвались в Київській, Вінницькій, Одеській, Полтавській, Кіровоградській, Закарпатській та Запоріжській областях.

На території Полтавської області щорічно реєструється від 10 до 40 випадків отруєнь дикорослими грибами. . На жаль, цього року біда не обминула  і

Кременчуцький район. В ІІ декаді жовтня зареєстровано отруєння дикорослими грибами дитини 8 років на території Градизької ТГ.

Гриби – не тільки делікатес, а й отрута.

Гриби – це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт, однак серед грибів багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

      Бувають неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отруто-хімікати, радіонукліди, що потрапили у зони їх росту.

Симптоми отруєння грибами.

Нудота, блювота, різкий біль у животі, запаморочення, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються протягом 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з грибів. Такі отруєння можуть мати серйозні наслідки для системи травлення. Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – найнебезпечніші симптоми, які з’являються протягом двох години після вживання грибів, що вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів – підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини сягають мозку.

       За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Категорично заборонено вживати гриби дітям, вагітним жінкам та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту або печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Варто зазначити, що в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних  грибів. Приблизно 20 із них особливо небезпечні для життя людини.

Аби уникнути отруєння дикорослими грибами, фахівці Кременчуцького районного  управління Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області рекомендують дотримуватись наступних правил:

Ніколи не кладіть у кошик невідомі вам гриби та остерігайтесь пластинчатих грибів.

Під час посухи взагалі відмовтесь від збору грибів, у спеку змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду і накопичує токсини.

Не збирайте гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.

Не збирайте гриби поблизу узбіч чи на радіаційно забруднених територіях.

Уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте гриби у сирому вигляді.

Відібрані гриби спочатку промийте, а потім відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять ветеринарно-санітарний контроль.

Краще взагалі відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту, а споживати штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах!

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини. При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.

Якщо після отруєння залишились гриби – в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Бережіть себе і своїх близьких! Будьте обачними!

          Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь