Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Виробничий шум та захист від нього

Дата: 28.09.2022 10:15
Кількість переглядів: 1184

Фото без описуНасичення виробництва машинами й механізмами супроводжується інтенсивним шумом та вібрацією, які мають негативний вплив на працездатність і здоров’я працівників.

Механічні коливання вузлів і деталей викликають коливання повітря й сприймаються органами слуху людини як звуки, різні за частотою й інтенсивністю, які викликають неприємні суб’єктивні відчуття, та називаються шумом. Шум має акумулятивний ефект, тобто акустичні подразнення, що накопичуються в організмі людини, пригнічуючи її нервову систему. Дослідження вчених довели: навіть звук, якого не чути, може мати шкідливий вплив на здоров’я людини. Слабкі звуки, інфразвуки можуть істотно впливати на людину, особливо якщо вони мають тривалий характер. Ультразвуки також небезпечні.

Шум підступний, його шкідливий вплив на організм відбувається непомітно. Організм людини проти шуму практично беззахисний. Джерелами шуму можуть бути двигуни, насоси, компресори, турбіни, пневматичні інструменти, молоти, дробарки, верстати та інші установки, що мають у своєму складі рухомі механізми та обертові деталі.

 

В умовах виробництва найбільшого впливу шуму зазнають випробувачі моторів, клепальники, обрубувачі, пілоти, машиністи, монтери колій, станційні робітники, бульдозеристи й трактористи, робітники цехів депо, ткалі, прядильники, токарі, ковалі-штампувальники, фрезерувальники, полірувальники, механізатори сільського господарства та інші.

Шум знижує продуктивність праці на 15-20%, суттєво підвищує ріст захворюваності. Інтенсивний виробничий шум може стати причиною таких професійних захворювань, як туговухість або глухота, призвести до порушень функцій багатьох інших органів, у першу чергу центральної нервової системи.

Вирішення проблеми захисту від шуму досягається проведенням комплексу заходів щодо послаблення інтенсивності шкідливих виробничих факторів у їхніх джерелах або на шляху поширення звукового тиску.

Заходи та засоби захисту від шуму поділяються на колективні та індивідуальні, причому останні застосовуються лише тоді, коли заходами та засобами колективного захисту не вдається знизити рівень шуму на робочих місцях до допустимих значень.

Основними напрямами боротьби з шумом на виробництві є:

  • застосування малошумних технологічних процесів та устаткування;
  • оснащення шумного устаткування засобами дистанційного керування;
  • дотримання правил технічної експлуатації;
  • проведення планово-попереджувальних оглядів та ремонтів;
  • своєчасне проходження попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці;
  • впровадження фізіологічно обґрунтованих режимів праці та відпочинку;
  • застосування індивідуальних захисних засобів (далі – ЗІЗ).

ЗІЗ – це всі засоби, призначені для носіння й використання працівником у цілях індивідуального захисту від одного або більше ризиків, які могли б становити загрозу безпеці та здоров’ю на роботі, а також будь-які пристосування, аксесуари чи змінні компоненти, призначені для цього.

До засобів індивідуального захисту від шуму належать засоби:

  • внутрішнього використання – втулки, вкладки, тампони;
  • зовнішнього використання – навушники, шоломи, костюми;
  • змішані, які вставляються на вході в слуховий прохід.

Для здійснення заходів із послаблення інтенсивності впливу шкідливих виробничих факторів на виробничий персонал необхідно організувати належну взаємодію служби охорони праці з виробничими структурними підрозділами підприємства, спрямовану на впровадження передових технологій у цій сфері. Постійне зростання рівня технічного прогресу зумовлює зміни в організації виробництва та праці. Підприємства, ідучи в ногу з часом, запроваджують у свою діяльність новітні технології. Для досягнення безпеки робіт в сучасних умовах роботодавці повинні подбати про забезпечення працівників якісними ЗІЗ на підставі оцінки ризиків на робочих місцях. Витрати на повноцінну програму захисту робітників стануть надійною інвестицією в сьогоденний та майбутній добробут підприємства.

 

Кременчуцьке відділення управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь