A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Загроза від лучного метелика для посівів сільськогосподарських культур!

Дата: 05.08.2022 11:39
Кількість переглядів: 140

Фото без описуТриває літ ІІ покоління лучного метелика - одного із найнебезпечніших шкідників, який має високу плодючість, багатоїдність, здатність до міграції, що призводить до нанесення ним відчутних втрат врожаїв на значних площах. Його гусінь в період спалаху розмноження пошкоджує майже всі сільськогосподарські культури, особливо цукрові буряки, однорічні і багаторічні трави, кукурудзу, овочеві, соняшник, сою.

Метелики активні з настанням присмерків до півночі й перед сходом сонця. Вдень вони сидять під листками рослин. Активно летять на світло в теплі ночі, а під час грози їх рухливість різко зростає і вони здатні мігрувати на значні відстані.

Гусениці, після виплодження, живляться з нижнього боку молодих листочків, вигризаючи тканини і не пошкоджуючи верхньої шкірочки, а потім грубо обгризають листки, обплітаючи їх павутинням; наприкінці живлення вони можуть пошкоджувати черешки, соковиті пагони і плоди. Закінчивши живлення, гусениці заглиблюються у поверхневий шар ґрунту, де сплітають вертикальний кокон і в ньому заляльковуються. Гусениці дуже рухливі, якщо до них доторкнутися, то вони змієподібними рухами швидко відповзають. Незмінним у гусениць усих віків залишається блискучо чорний колір голови. Також загроза від гусениці для овочевих культур та баштану на присадибних ділянках.

Особливістю, лучного метелика є те, що найчастіше вони заселяють посіви окремими вогнищами або тільки яку – небудь частину поля і рідше – все поле, при цьому пильну увагу слід приділити западинам, іншим затишним від вітру місцям.

       Рекомендую керівникам, агрономам та господарям присадибних ділянок, терміново провести обстеження посівів соняшника, сої, овочів та баштану.  При виявленні вогнищ, гусені лучного метелика необхідно провести захисні заходи дозволеними препаратами з додержанням строку застосування до збору урожаю.

         Пам’ятайте! Правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.

 

Провідний спеціаліст відділу

фітосанітарної безпеки

Кременчуцького районного управління                                                                                                 

  ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                                     Л.Д.Гудзенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь