A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Що треба знати про лептоспіроз

Дата: 01.08.2022 14:19
Кількість переглядів: 299

На жаль,  щороку лептоспіроз реєструється на території Кременчуцького району, України та й в усьому світі.

Джерелом інфекції є переважно мишоподібні гризуни, щурі, польові миші, землерийки. Де вони, там і мікроскопічні лептоспіри, що їх тварини виділяють з сечею. Відтак потенційно заразним стає все, де пробіг гризун: городня ділянка, підвал, трава чи пісок біля озера. Лептоспіри зберігають життєздатність у природних водоймах від 7-ми до 30-ти днів, у вологому ґрунті від 3-х до 9-ти місяців, в харчових продуктах – декілька днів.
Влітку лептоспіри активізуються, і щоб підхопити їх, іноді досить торкнутися трави чи землі незахищеними руками (через дрібні ранки збудник легко потрапляє в організм), попити води з потічка чи навіть просто вмитися нею спекотного дня. Крім того збудники можуть проникати в організм через слизові оболонки не лише порожнини рота, а очей і носа. Саме тому лептоспірозом може закінчитися пікнік на природі, робота на городній ділянці, прибирання підвалів та купання у водоймах.
Хворіють не лише люди. Велика рогата худоба, свині, собаки також вразливі до лептоспір. Збудник виділяється із сечею. І небезпечно, що від тварин може заразитися й господар.
Проблема в тому, що хвороба на початку може нагадувати застуду (підвищується температура тіла, з’являється загальна слабкість,нежить, сильний головна біль) і люди  лікуються на свій розсуд. Утім чаями і пігулками від температури хворобі не завадити.
Для лептоспірозу характерний симптом – біль у м’язах, особливо литкових. Але остаточно визначитися з причиною нездужання, уже в перші ж дні  допоможе спеціальний аналіз крові.
Розрізняють жовтяничну та без жовтяничну форми лептоспірозу. Коли йдеться про жовтяничну форму, з перших днів хвороби відзначають пожовтіння шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня. Подібно проявляється й вірусний гепатит А – хвороба брудних рук. Але лептоспіроз, на відміну від гепатиту А, набагато тяжка й підступна недуга. Якщо не вживати відповідних ліків, розвивається ураження печінки, нирок, серцево-судинної системи, легень. А успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та вчасної діагностики. Тому госпіталізація хворих з лептоспірозом обов’язкова.   
Від людини до людини хвороба не передається, але доволі високий ризик одночасного зараження в тих, хто живе поряд і, відповідно, міг з’їсти ті ж заражені продукти, випити ту ж воду тощо.
Звертаємось до жителів Піщанської територіальної громади, при виявленні у себе подібних симптомів, при зверненні за медичною допомогою, повідомте лікаря про можливий контакт з об’єктами навколишнього середовища.
Профілактика полягає в дотриманні санітарних вимог при  експлуатації відкритих водойм.
Радикальним методом оздоровлення районів, небезпечних щодо лептоспірозу є знищення гризунів – носіїв інфекції – проведення профілактичної суцільної дератизації.
Лептоспіроз можна попередити, якщо:
  -  додержуватись чистоти території двору, не допускати накопичення сміття, залишків корму;
  - герметизувати житлові приміщення, комори, хліви, льохи від попадання в них гризунів;
  -  не купайтеся у водоймах що не облаштовані, або поблизу проводиться випас худоби;
   - при заготівлі сіна захищайте відкриті ділянки тіла одягом, щоб уникнути подряпин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь