A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

ОБЕРЕЖНО, ПІДРОБКИ.

Дата: 17.06.2022 09:34
Кількість переглядів: 129

Фото без описуЗ кожним роком в господарствах району збільшується  застосування пестицидів. Це зрозуміло , адже  в сучасному землеробстві для отримання високих та якісних врожаїв не обійтись без застосування хімічних засобів захисту рослин.  Аграріям відомо, що  посівам сг  культур  шкоду наносять понад 400 видів шкідників, 200 збудників хвороб та 300 видів бур’янів. Втрати від шкідників, хвороб і бур’янів складають 30-45% потенційного врожаю.                                                                                                                                      

 Відповідно , ринок засобів захисту рослин постійно зростає.   Але незважаючи на цей ріст, купівельна спроможність деяких виробників с/г продукції залишається низькою, тому  при виборі пестицидів, основним фактором часто є не якість,  а ціна . Таким станом речей активно користуються комерсанти-шахраї, які отримують надприбутки, продаючи підробленні препарати.

Фальсифіковані пестициди у більшості випадків потрапляють в Україну з-за кордону, однак можуть фасуватися  і в Україні(це особливо  стосується препаратів, які застосовують на присадибних ділянках).  Якість та ефективність підробок  буває різною. Як правило , це здешевлений замінник оригінального  препарату з тотожною, або подібною діючою речовинною. Однак застосування таких препаратів може зашкодити культурним рослинам внаслідок агресивних хімічних домішок, які наявні в їхньому складі. Відсутність будь-якого ефекту від застосування такого препарату призведе до втрат врожаю та  його якості, оскільки відповідна проблема захисту не буде вчасно вирішена. У  іще гіршому разі використання такого препарату «попалить» культуру внаслідок дії агресивних хімічних домішок.

Останнім часом на ринку пестицидів побільшало фальсифікованих препаратів, в тому числі і в роздрібній торгівлі. Вони здебільшого дешевші. Тому при придбанні пестицидів необхідно особливу увагу звертати на упаковку. Вона повинна бути заводською. На ній мають бути вказані: діюча речовина, назва препарату, номер ГОСТу і партії, вага і дата виготовлення, термін придатності, найменування фірми виробника і його адреса. Крім цього, на кожній упаковці вказуються культури та об’єкти, для обробки яких призначений пестицид, способи і норми, кратність використання препарату, строки очікування, заборони та обмеження їх використання заходи безпеки під час роботи, порядок надання першої допомоги у разі отруєння.

Однак, крім  правових проблем та економічних втрат від застосування підробок, існує ще й інший надзвичайно  важливий аспект. Це вплив їхнього застосування на здоров’я  людей,  довкілля  та  збереження бджіл.

 Адже повний хімічний склад таких препаратів часто достеменно не відомий навидь їхнім виробникам. Купуючи підробку , ви можете не тільки втратити власний  врожай культури, на якій використовувався фальсифікат, але й забруднити  ґрунт. Також ви наражаєте на небезпеку й людей, які працюватимуть з препаратом, і людей,які будуть споживати продукцію зі шкідливими хімічними залишками. Не виключенням є і ви , і ваші діти.  Підроблений препарат може містити най різноманітні домішки, наприклад діоксини, які викликають вродженні каліцтва протягом багатьох поколінь.

Не купуйте пестициди і агрохімікати на стихійних ринках, з вантажівок, у невідомих продавців без чеку та сертифікату якості, а також через Інтернет.

 Пам’ятайте, що тільки оригінальні препарати, які офіційно пройшли реєстрацію на території України, при дотриманні регламенту застосування (дози, кратність обробіток, умови застосування)  і техніки безпеки гарантують вам отримання прогнозованого врожаю. Тому при виникненні сумнівів в оригінальності препаратів краще звернутись  до відділу аналітики пестицидів і агрохімікатів, який знаходиться в м. Полтава,  вул. Половка, 74 , де визначать якість пестицидів, перевірять якість протруювання насіння, визначать невідомі препарати.

І на сам  кінець, хочу ще раз звернутися до всіх, хто має відношення до цієї проблеми.  Давайте навчимося жити не тільки сьогоднішнім днем і станемо поважати здоров’я оточуючих нас людей і природу. Та збережемо  бджоли від  потрави.                                                                                    

 

Провідний спеціаліст відділу  фітосанітарної безпеки                       

Кременчуцького  районного управління                                                                                          

 ГУ Держпродспоживслужби                                                                             

 в Полтавській області                                                                                                Л.Д.Гудзенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь