A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Столітня ювілярка вірить у перемогу України

Дата: 15.04.2022 11:09
Кількість переглядів: 818

Ідеться про Марію Сидоренко, яка 30 березня цього року — уже після повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну — зу­стріла свій столітній ювілей. Жін­ка не могла собі навіть уявити, що у XXI столітті на нашій землі може знову вибухнути війна. Адже досі добре пам’ятає Другу світову війну. Після закінчення в 1937 році Кременчуцького медичного учи­лища пані Марія працювала завідувачкою фельдшерсько-акушерською пункту в рід­ному селі Піщане Кременчуцького району, а після вторгнення німецьких військ на Кременчуччину підпільно лікувала пора­нених і хворих у партизанському загоні. І навіть під дулом німецького автомата при­ймала пологи та рятувала жит­тя немовлят, виявляючи величезну сміли­вість. Тож нині, коли бачить у новинах, як гинуть діти, цивільне населення, як во­роги руйнують лікарні, дитячі заклади, житло та іншу інфраструктуру населених пунктів, то глибоко страждає. Марія Павлівна пройшла через страшне пекло тієї ві­йни, пережила всі її тяготи, злидні, голод і холод, але не втратила людяності й увесь час старалася зробити якомога більше до­бра для людей. Майже пів століття про­працювала вона в галузі охорони здоров’я, отримала чимало відзнак від держави, ор­ганів місцевої влади та місцевого самовря­дування.

Що таке доля? Сукупність випадковос­тей чи кимось визначена програма життє­вого шляху кожного з нас? Чи може лю­дина вносити в неї свої корективи? Ма­рія Павлівна сповідує останнє — вона пов’язала своє життя з кременчуцьким краєм, рідним селом Піщане (де минуло її дитинство, молодість, були зроблені пер­ші кроки у самостійне життя), працьови­тими, мудрими й добрими людьми. Повер­таючись думками в той незабутній світ, де лишилися рідні, друзі, минули її кра­щі роки, Марія Павлівна завжди відчуває приплив енергії, бажання жити з вірою у день прийдешній, та головне — вона ві­рить у перемогу України над агресивним сусідом. Ювілярка залишається загартова­ною, мужньою, неперевершеною Людиною з великої літери.

Тож, вельмишановна Маріє Павлівно, від імені своїх однокласників, односельців і колег із державної санепідслужби облас­ті вітаю вас із видатним ювілеєм у вашому житті. Довголіття вам, міцного здоров’я, миру, добра, злагоди та перемоги над агре­сором.

 

Валентин ШАПОВАЛ,

випускник Піщанської середньої школи 1958 року, заслужений лікар України,

кандидат медичних наук, доцент, член громадської спілки

«Полтавське товариство сільського господарства»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь