A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Техніка безпеки при роботі з пестицидами.

Дата: 14.04.2022 09:11
Кількість переглядів: 394

З кожним роком в господарствах Кременчуцького району збільшується  застосування пестицидів. Це зрозуміло , адже  в сучасному землеробстві для отримання високих та якісних врожаїв не обійтись без застосування хімічних засобів захисту рослин.  Аграріям відомо, що  посівам сг  культур  шкоду наносять понад 400 видів шкідників, 200 збудників хвороб та 300 видів бур’янів. Втрати від шкідників, хвороб і бур’янів складають 30-45% потенційного врожаю.  

Отримання високого та якісного урожаю сільськогосподарських культур на       30-35 %, а подекуди і більше залежить  від успішної боротьби з шкідниками, хворобами та бур’янами  протягом всього вегетаційного періоду.
Безпека праці і охорона навколишнього природного середовища при вищевказаних роботах  повинні бути забезпечені максимальною механізацією і автоматизацією трудомістких та небезпечних робіт, використанням прогресивних технологій, а також сучасних препаративних форм і способів внесення препаратів,суворим дотриманням правил техніки безпеки та санітарно гігієнічних норм..                                      

В сучасних умовах немислиме вирощування  сільськогосподарських культур без застосування хімічних засобів захисту рослин – пестицидів.

Весною на городніх, дачних ділянках починаються сільськогосподарські роботи (для початку обробка дерев та кущів пестицидами).

Хімічний метод захисту рослин простий, доступний, надійний та ефективний. Однак, при його невмілому застосуванні, можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров'ю людини.

Як свідчить досвід попередніх років основними причинами виникнення отруєнь є:
- використання препаратів, не дозволених до застосування населенням;
- проведення робіт з застосуванням хімічних засобів захисту рослин без дотримання затверджених регламентів їх безпечного застосування: дози препаратів, кратності обробок, умов застосування, тощо (регламенти застосування обов'язково вказуються на етикетці);
- проведення робіт з порушенням вимог техніки безпеки при використанні пестицидів і агрохімікатів.
Щоб уникнути прикрих випадків отруєння пестицидами необхідно суворо дотримуватись санітарних правил поводження із пестицидами (отрутохімікатами).
Перш за все, щоб не пошкодити власному здоров’ю, всі хімічні засоби захисту рослин слід купувати тільки в спеціалізованих магазинах, торгових точках, кіосках, які мають на цей вид діяльності ліцензію. 
Перед початком робіт з пестицидами необхідно старанно ознайомитись з інструкцією по застосуванню даного хімічного препарату.
Пам’ятайте, що дотримання регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними гарантує безпечність для Вашого здоров'я.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 вересня 1995р. №746 «Про затвердження Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами», підставою для видачі такого допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка (згідно форми, що визначено Постановою КМУ України № 746 від 18 вересня 1995 р.) з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я.

Особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні мати при собі під час виконання роботи допуск, медичну книжку і наряд на виконання такої роботи. Роботи з пестицидами і агрохімікатами особами, які не мають допуску, забороняється.

Спеціалісти відділу фітосанітарної безпеки  Кременчуцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області проводять   моніторинг розповсюдження та поширення шкідливих організмів, надають консультації, поради, проводять навчання по техніці безпеки при роботі з пестицидами, з подальшим наданням посвідчення та допуску до роботи з пестицидами, визначають необхідність застосування  пестицидів, облік їх ефективності. Всі  землекористувачі району та дачники мають змогу отримати консультативну допомогу по адресу: м. Кременчук вул. Академіка Маслова,5.                                                 

І на сам  кінець, хочу ще раз звернутися до всіх, хто має відношення до цієї проблеми. Давайте навчимося жити не тільки сьогоднішнім днем і станемо поважати здоров’я оточуючих нас людей та природу.  Збережемо для нащадків чисту планету!                                                                                   

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної  безпеки Кременчуцького районного    управління  ГУ Держпродспоживслужби 

                                                                                                                      в Полтавській  області                                                                                                                              Лідія Гудзенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь