A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

Запобігання професійним захворюванням – важлива необхідність сьогодення!

Дата: 25.08.2021 09:55
Кількість переглядів: 301

На сьогодні рівень професійної захворюваності є серйозною медико-соціальною та економічною проблемою глобального масштабу.

В Україні щороку реєструється від 5 до 8 тис. професійних захворювань.

У минулому році в Кременчуцькому відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області було зареєстровано 1 професійне захворювання, на яке складено акт за формою П-4. Кількість встановлених профзахворювань залишається сталою  порівняно з 2020 роком.

Загалом по Україні найбільша кількість професійних захворювань зареєстрована в Дніпропетровській області (41,7%), Донецькій області (20,9%) та Львівській області (16,2%). Кількість потерпілих осіб, які отримали профзахворювання у цих областях, складає 78,8% від загальної кількості потерпілих по Україні.

У структурі професійних захворювань найбільше діагнозів, пов’язаних із хворобами органів дихання – 39,6% від загальної кількості діагнозів. Захворювання опорно-рухового апарату складають 27,5%, хвороби слуху – 24,8%, вібраційна хвороба – 5%.

Основними причинами набуття професійних захворювань є недосконалість технологічного процесу (33,1% від встановлених профзахворювань), невикористання засобів індивідуального захисту (10,8%) та недосконалість механізмів і робочого інструменту (10%). 

Небезпечні умови праці на підприємствах пов’язані з недоліками технологічних процесів, нехтуванням гігієнічних нормативів, невикористанням індивідуальних засобів захисту. 

 Зростання рівнів професійної захворюваності також пояснюється недостатньою увагою до додержання вимог чинного законодавства та технологічної дисципліни, різким скороченням коштів на охорону праці, використанням шкідливих речовин та технологічного обладнання без належної сертифікації та гігієнічної експертизи, а також низьким рівнем виробничої та особистої гігієнічної культури.

Недосконалість системи профілактики професійних захворювань дуже негативно впливає не лише на працівників та їхні родини, але й на суспільство в цілому. Мова йде про економічні втрати через зниження продуктивності праці та збільшення навантаження на систему соціального забезпечення. При цьому варто зауважити, що профілактика професійних захворювань набагато ефективніша і менш витратна, ніж лікування або реабілітація потерпілих. Саме тому українському суспільству необхідно зробити конкретні кроки, щоб розширити можливості профілактики професійних захворювань.

Всі заходи по запобіганню професійних захворювань можна поділити на організаційні та технічні.

До організаційних заходів належать:

- якісне проведення інструктажу та навчання робітників;

- залучення працівників до роботи за спеціальністю;

- здійснення постійного керівництва та нагляду за роботою;

- організація раціонального режиму праці й відпочинку;

- забезпечення робітників спецодягом, спецвзуттям, особистими засобами захисту;

- отримання правил експлуатації обладнання.

 До технічні заходів належать:

- раціональне архітектурно-планувальне рішення при проектуванні і будівництві виробничих будівель згідно санітарних, будівельних і протипожежних норм і правил;

- створення безпечного технологічного і допоміжного обладнання;

- правильний вибір і компонування обладнання у виробничих приміщеннях відповідно до норм і правил безпеки та виробничої санітарії;

- проведення комплексної механізації і автоматизації виробничих процесів;

- створення надійних технічних засобів запобіганню аваріям, вибухам і пожежам на виробництві;

- розробка нових технологій, що виключають утворення шкідливих і небезпечних факторів та інше.

Важливим фактором у створенні безпечних умов праці та запобіганні професійних захворювань є обізнаність керівника робіт щодо особистості кожного працівника, його психіки й особливостей характеру, медичних показників і їх відповідності параметрам роботи, а також ставлення до праці, дисциплінованості, задоволеності працею, засвоєння навичок безпечних методів роботи, знання норм і правил з охорони праці і пожежної безпеки, його ставлення до інших робітників і всього колективу.

 Охорона життя й здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, адже здоров’я працівників – це національне багатство держави, оскільки безпосередньо впливає на працездатність людини, а відтак – на її добробут і подальший розвиток держави.

Зважаючи на важливість профілактики професійних захворювань на кожному підприємстві, в установі, організації роботодавцям необхідно переглянути своє ставлення до здоров’я працівників та зосередити свої зусилля на виконанні вимог Конституції України щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці та Закону України “Про охорону праці”. 

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства, а збереження здоров’я та життя працівників залежить від кожного, хто бере участь у трудовій діяльності та промисловій безпеці. 

Тому важливо пам’ятати, що дотримання законодавства у сфері охорони праці, розвиток культури охорони праці у суспільстві є запорукою збереження життя та здоров’я працівників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь