A A A K K K
для людей із порушенням зору
Піщанська сільська рада
Полтавська область, Кременчуцький район

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2021 16:14
Кількість переглядів: 8182

Фото без описуПокотилась у вічність афганська дорога, 

Пломеніють над нею тривожні зірки.

Мов полеглі солдати з граніту виходять

І, вкарбовані в пам’ять, ідуть у віки!..

                                       Ольга Пилипчук

 

 

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме цього дня 1989 року з Афганістану були виведені радянські війська, які з 25 грудня 1979  брали участь у війні на території цієї країни.

 Минуло 32 роки, але до цього часу не притупилися душевні страждання від втрат у рідних, у колишніх воїнів-афганців, які бережуть пам'ять про події тих років та своїх бойових побратимів.

Через страшне горнило афганської війни пройшли тисячі українських солдат. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами.
Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами.   А скільки  їх пропало безвісти чи потрапило в полон! А ті, хто залишилися живими, пройшли сувору школу випробування долі.

Із самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від загарбників.

Виховуючи повагу до учасників військових подій в Афганістані, ознайомлення з трагічними сторінками нашої історії в закладах загальної освіти Піщанської сільської ради пройшли заходи до Дня вшанування учасників бойових дій та 32-ї річниці виведення військ з Афганістану.

Фото без описуНапередодні цієї дати у Кривушівському НВК та Недогарківському ліцеї проведено Уроки мужності та патріотизму, на які були запрошені воїни, патріоти, волонтери – Яцук Едуард Анатолійович, голова правління ГО «Об’єднання ветеранів збройних сил, інвалідів війни, учасників бойових дій, учасників локальних конфліктів і миротворчих сил «Гвардія», учасник бойових дій на сході України, керівник гуртка «Юний десантник» ОДЮК м. Кременчука Сокур Євген Олександрович та волонтер з Піщаного Горб Сергій Григорович.  Вони показали учням фільм - хроніку війни в Афганістані 1979- 1989 років. Своїми спогадами про страшні події в Югославії (місія в Сараєво) у 1995 році поділився миротворець Яцук Едуард. Із захопленням діти слухали поезію письменниці Тамари Васильєвої у власному виконанні, яка спонукала задуматись, що таке патріотизм, відповідальність, любов до Батьківщини.

 

Фото без описуБажаючі навчилися практичним навичкам збирати і розбирати автомат АК 47.

Дорослі і учні спілкувалися про заходи дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл»(«Джура») і можливість підготовки та участі у її І етапі.

Під час хвилин інформації класні керівники Недогарківського ліцею разом з учнями переглядали фільми про Афганістан та бойові дії там з 1979 по 1989 роки.

В бібліотеці Кривушівського НВК організовано тематичну  виставку  художньої літератури, творів мистецтва, історичних документів, що ілюструють події війни в Республіці Афганістан за темою «Дорогами Афганістану». Для учнів 8 – 9 класів відбулося засідання  «круглого столу» «Події Афганістану на сучасний погляд». Для учнів 4-9 класів – показ документальних та художніх фільмів, присвячені бойовим діям на території інших держав, з подальшим їх обговоренням.

 Фото без описуУ Максимівському ліцеї відбувся виховний захід для учнів 8 класу «Ті спогади - то вічний серця біль». Молодь взяла участь в героїко-патріотичних читаннях. Серед учнів 4-11класів рганізовано виставку дитячих малюнків на тему: "Мій біль - Афганістан" . Для учнів 9-11 класів проведено тематичні уроки та лекції з історії війни  в Республіці Афганістан.

 Бібліотекар Максимівського ліцею Зінченко Л В. зібрала і опублікувала  на блозі закладу  матеріали про афганські   спогади  односельчанки, медичної сестри Шмельової Надії Михайлівни про участь в Афганській війні. Для учнів 7 класу проведено (дистанційно) класну годину «Афганістан болить в моїй душі».

Фото без описуНапередодні пам’ятного дня у Піщанській гімназії організовано перегляд документальних та художніх фільмів, які присвячені бойовим  діям на території    інших  держав, їх обговорення, круглий стіл  на тему: « Що таке інтернаціональний обов’язок ?»,  інформаційну хвилину « Відлуння кривавих стежок Афганістану» та тематичну виставку в бібліотеці «Ми будем довго пам’ятати і вам забути не дамо». Проведено конкурс малюнків

« Мій біль – Афганістан».

 

 

 

Фото без описуУ Вільнотерешківській ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.І.М. Волочая проведені інформаційні години спілкування в 9-11класах «Ми  біль священний ділимо навпіл» та «Ціна чужої війни», для учнів 7-8кл. – урок-спогад «Афганська війна», також  оформлена тематична виставка «Афганістан – то біль і смуток, чиєсь обірване життя 1979-1989рр».

З учнями Ялинцівського НВК проведені інформаційна хвилинка «Час і досі не загоїв рани»  та перегляд відеороликів. У 8 класі пройшов урок патріотизму «Крізь пекло афганської війни». В шкільній бібліотеці організована виставка «Афганістан – мій вічний біль, моя пекуча пам’ять!»

У Майбородівській ЗОШ І-ІІ ступенів для учні 5-9 класів переглянули фільм «Пешаварський вальс» та документальний фільм зі спогадами кременчужан – учасників бойових дій на території Афганістану, пройшли тематичні уроки з історії війни в Республіці Афганістан – «Афганістан: 30 років потому».

Учень 9 класу Кисленко Богдан підготував відеоматеріал про пам’ятники, пам’ятні дошки та знаки з вшанування учасників бойових дій в Афганістані, які встановлені на території України.

Проведена шкільна виставка творчих робіт учнів по темі: «Афганістан» - Коберник Мар’яни - «Афганська війна», відеовиступ учнів 9 класу – «Ховали інтернаціоналіста».

У сільській та шкільній бібліотеках проведено тематичні виставки до Дня вшанування учасників бойових дій.

 У Новознам'янському НВК проведено конкурс малюнків "Україна без війни", створено відеоролик "Боже, бережи Україну", проведені бесіди щодо ролі воїнів-захисників серед учнів 5-9 класів.

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в Гориславському НВК  проведені виховні тематичні бесіди онлайн: «Крізь пекло Афганської війни», «Афганістан звучить в моїй душі», «Ціна чужої війни», та виставлено інформаційну презентацію на шкільному блозі  «Час і досі не загоїв рани».

В цей день ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто втратив на цій війні своїх близьких і віддаємо шану всім учасникам тих подій.             
Вічна пам"ять загиблим та співчуття родинам, які втратили своїх близьких.

 

Т. Васильєва,  спеціаліст ВОМС виконкому Піщанської сільської ради.

Матеріал підготовлено з інформаційних джерел закладів загальної середньої освіти Піщанської сільської ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь